Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Katkıda bulunanlar

Theme Layout

Theme Translation

Trending Posts Display

"Yes"

Home Layout Display

"No"

Posts Title Display

404

We Are Sorry, Page Not Found

Home Page

Türkiye'nin doğusunda ve Suriye sınırına yakın olan Mardin, mutlak bir mücevher ve Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. 

GAP turları ile keşfedilen ve sadece kendisi için bile bir gezi programı yazdırılabilir tarihi ve kültürel birçok güzelliğe sahip olan şehirde yapacağınız Mardin turları ile Fırat ve Dicle nehirlerinin sardığı Mezaoptamya Bölgesi’nin önemli bir stratejik konumunu da keşfetmiş olacaksınız.

Peki Mardin gezi rehberinde olan ve mutlaka görmeniz gereken en önemli 30 yerini sizin için sıraladık desek? :) Evet Mardin'de gezilecek yerler konusunda en detaylı rehberi bulabileceğiniz yazımıza hazırsanız başlıyoruz.

Önce Mardin hakkında kısa kısa bilgilerle başlayalım.

Mardin Hakkında

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en popüler şehirlerinden biri olan Mardin hakkında bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri, şehrin gerçek bir açıkhava müzesi olduğudur.

Birbirinden farklı dinlerin bir arada yaşadığı Mardin şehrinin tarihi M.Ö 4500 yıllarına kadar uzanıyor. Her biri farklı medeniyetlere ait yapılar, kiliseler, konaklar ve camileriyle gezginlere sayısız seçenek sunan Mardin'de hava sıcaklıkları yıl genelinde yüksek oluyor. Kışları Mardin'de gezmek ayrıca güzeldir.

Detaylı Mardin gezisi için en az üç dört gün ayırmanızı öneriyoruz. Mardin turu ile görmeniz gereken en önemli 30 yeri açıklıyoruz.

1. Mardin Kalesi


Kartal Yuvası olarak da adlandırılan Mardin Kalesi, şehrin konumlandığı alanın en üst kısmına kurulmuş, manzaraya hakim bir yerdir.

2. Midyat Saat Kulesi


Mardin ilinin Artuklu ilçesinde bulunan saat kulesidir.

3. Mor Gbariel Manastırı (Deyrulumur)


Dünyanın bugüne kadar ayakta kalan en eski Süryani Ortodoks manastırı Mor Gabriel Manastırı'dır. Diğer adı Deyrulumur Manastırı'dır.

4. Midyat Devlet Konukevi


Midyat Devlet Konukevi Mardin Midyat Merkezi'nde bulunan önemli mimarilerden biridir. Taşlar üstüne ince ince işlenmiş işleri görülmeye değerdir.

5. Hacı Şeyhmus Mete Konağı


Oyuncuların ve önemli insanların işlemelerinin yer aldığı kent müzesi niteliğinde tasarlanmış bir yer olan Hacı Şehmus Mete Konağı'nı mutlaka görmelisiniz.

6. Kayseriye Çarşısı 


Mardin Ulu Camii'nin kuzeyinde bulunan bir çarşıdır. Dikdörtgen olarak dizayn edilen yapının inşa tarihi bilinmemekle birlikte 1487-1502 tarihleri arasında yapıldığı düşünülmektedir.

7. Revaklı Çarşı


Tellallar Çarşısı olarak da bilinir. Mardin gezi rehberinde olup görülmesi ve gezilmesi en keyifli yerlerden biridir.

8. Bakırcılar Çarşısı


Kazancılar Çarşısı olarak da bilinen Bakırcılar Çarşısı Mardin'de bakırla ilgili her şeyi bulabileceğiniz yerdir.

9. Cumhuriyet Meydanı


Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Mardin Cumhuriyet Meydanı yenilenmiş bir meydan olup Mardin halkının en sevdiği yerlerden biridir.

10. Beyazsu


Mardin'in doğal güzellikleri listesinde en üst sıralarda olan Beyazsu özellikle yaz aylarında bölge halkının ve gezginlerin akın ettiği yerler arasında bulunuyor.

11. Gurs Vadisi


Mardin'de saklı kalan güzelliklerden biri de Gurs Vadisi'dir. Ğurs Vadisi olara da bilinen bu vadi doğal güzelliğiyle onu keşfedenlere bambaşka bir atmosfer yaşatıyor.

12. Turabdin Platosu


Mezopotamya'nın yukarı bölgesi olan ve yüksek bir kalker platosu olarak bilinen Turabdin Platosu Tnarı hizmetkarlarının dağı diye de adlandırılır.

13. Germ-i Ab Kaplıcası (Dargeçit)


Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Dargeçit bölgesinde bulunan Germ-i Ab köyündeki Germ-i Ab Kaplıcası Dicle Nehri kenarında olması nedeniyle saklı bir cennet gibidir.

14. Mardin Sokakları


Mardin sokakları, mimarileri, daracık ve renkli sokaklarıyla keşfedilmesi gereken birçok güzellik sunar. 

15. Zinciriye Medresesi


Küçük camisi ve avluları ile etkileyici bir mimari olan Zinciriye Medresesi, nam-ı diğer İsa Bey Medresesi yapımı 1385'te tamamlanmış en güzel ibadet merkezlerinden biridir.

16. Ulu Camii


Artuklular devrindeki mimari yapılardan biri olan Mardin Ulu Camii, kesme taştan yapılmış bir camidir. Cami kubbesi dıştan yivleme tekniği ile oluşturulan dilimli yapıdadır.

17. Dara Antik Kenti


Mardin'e 30 km uzaklıkta olan Oğuz Köyü'ndeki Dara Antik Kenti, kaya içine oyularak yapılmış ve geniş bir bölgeye yayılmış bir kenttir. Çevresi surlarla çevrilidir.

18. Deyrulzafaran Manastırı


Mardin'in 3 km doğusunda bulunan ve yapımı 5. yüzyıla kadar uzanan bir Süryani manastırıdır Deyrulzafaran. Manastırın içinde Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı bulunur.

19. Kasımiye Medresesi


Yapımı Artuklular döneminde başlanan Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalan fakat 15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu sultanı Kasım ibn Cihangir döneminde tamamlanan Kasımiye Medresesi etkileyici yapısıyla mutlaka keşfetmeniz gereken önemli yerlerden biridir.

20. Midyat Mağaraları


Midyat şehrinin altındaki mağaralardır. Çok önceki tarihlerde sığınak olarak kullanılmıştır. Mağaraların birbirleriyle bağlantıları vardır.

21. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi


Mardin tarihi ile ilgili eserlerin bulunduğu Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, yapacağınız Mardin gezisi sırasında gezebileceğiniz yerlerden biridir.

22. Mardin Müzesi


Mardin'in tarihi ve kültürel geçmişini keşfedeceğiniz müzede arkeolojik ve etnografik koleksiyonları da görebilirsiniz.

23. Kırklar Kilisesi


Mor Behnam Kırklar Kilisesi yapımı 5. yüzyılda tamamlanmış bir kilisedir. Kilise üç giriş kapısı, ince taş işçiliğine sahip mihrapları, dört yüz yıllık ahşap mihraba sahip olmasıyla önemli bir yeri vardır.

24. Midyat Mağaraları 


Midyat şehrinin altındaki mağaralar kadar kentin üst kısmında bulunan mağaralar ve mağara evler de görülmeye değerdir. 

25. Midyat Eski Kent


Mezopotamya'nın en eski şehirlerinden biri olan Midyat Eski Kent, yüzyıllar boyunca tarihi ve kültürü yansıtyan Mardin'in de sembolü gibidir.

26. Firdevs Köşkü


Firdevs Kasrı olarak bilinen Firdevs Köşkü Artuklu mimarisini bugün görebildiğimiz ender yapılardan biri olduğu için önemlidir. Mardin ev mimarîsinin gelişmiş örnekleri arasında gösterilir.

27. Zerzevan Kalesi


Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu zamanında askeri bir merkez olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, etkileyici mimarilerden biridir.

28. Surur Hanı


17. ve 18. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Surur Hanı'nın restorasyonu yakın zamanda tamamlanmıştır. Görülmesi gereken yapılardan biridir.

29. Hatuniye (Sitti Radviyye) Medresesi


Mimarisi bakımından eyvanlı medreselerin öncü temsillerinden biri olarak kabul edilen Hatuniye Medresesi, Mardin'in Ulu Camii'den sonra en önemli yapılarından biri olarak görülür.

30. Mardin Protestan Kilisesi


Her ne kadar adı protestan olarak bilinse de herhangi bir dine ya da mezhebe bağlı olmayan Mardin Protestan Kilisesi, şehrin merkezindedir. Mardin gezi rehberi listesi içinde mutlaka keşfedilmelidir.

Leave A Reply

[post_ad]

Keyftur

[name=Keyftur] [img=https://pbs.twimg.com/profile_images/1496471933013139465/hUokJ98b_400x400.jpg] [description=Tatilinizin, sizin en değerli anınız olduğunun bilincinde olup bunun için en tecrübeli ekibimiz ile sizlere hizmet vermekteyiz.] (instagram=http://www.instagram.com/keyftur) (facebook=http://www.facebook.com/keyftur) (twitter=http://www.twitter.com/keyftur)