Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Katkıda bulunanlar

Theme Layout

Theme Translation

Trending Posts Display

"Yes"

Home Layout Display

"No"

Posts Title Display

404

We Are Sorry, Page Not Found

Home Page

 


Halfeti Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir.

Türkiye'deki en alışılmadık yerlerden biri Halfeti'dir çünkü eski şehir çoğunlukla bir baraj inşaatından sonra suya batmış durumdadır. Halfeti'nin bir kısmı su altında kaybolsa da, saklı bir cennet gibi çok zengin bir kültürel mirasa ve güzelliklere sahiptir. Halfeti hakkında bilmeniz gereken ayrıca "Ağlayan Arap Kızı" olarak da bilinen Kara Gül adlı özel bir gül vardır. İlkbahar ve sonbaharda çiçek açar.

Halfeti eski şehir ve yeni şehir olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.

2000 yılında Fırat Nehri üzerindeki Birecik Barajı tamamlandığında eski şehir, çiftçi evleri, ağaçlar, cami vb. sular altında kaldı. Bu nedenle Halfeti sakinleri yeni bir şehir inşa edip yaklaşık 15 kilometre uzaktaki yeni kasabaya taşınmak zorunda kaldı. Bu nedenle bu bölge Yeni Halfeti olarak adlandırılır.

Batık - orijinal - Halfeti kasabası bugün Eski Halfeti olarak adlandırılıyor.

Halfeti'nin Tarihi

Halfeti'nin tarihi, Sitamrat adıyla Asurlular tarafından kurulduğu MÖ 9. yüzyıla kadar uzanıyor. Roma döneminde burada Akamai adında bir yerleşim vardı. Romalılar'dan sonra, Sasaniler, Araplar, Emeviler ve Abbasiler MS 6-8 yüzyıllar arasında bölgeyi yönetti. 11. yüzyılda Selçuklular ve ardından 16. yüzyılda Osmanlılar bu bölgedeydi. 


Kasaba 2013 yılında, dinginliği nedeniyle "Citta Slow" şehirler arasına alındı. Citta 'Slow, nüfusu 50 binden az olan küçük kasabalara verilen uluslar arası bir isim ve bu şehirler, yerel yönetimlere yardımcı olmak için gelenekleri, mutfağı, doğayı ve diğer özellikleri geliştirmek adına yerel kalkınmaya odaklanmıştır.

Halfeti'de Ne Yapılır?

Halfeti'de ne yapılır derseniz, Halfeti turları sırasında yapabileceğiniz birçok şey bulunuyor. Kasaba, kıyı boyunca kiralanabilen küçük teknelerle gezilebilir.

Teknede turları ile Eski Halfeti'nin en çarpıcı manzaraları Halfeti gezisinden hafızanıza kazınacak olan en güzel anlardır. Taştan yapılmış yarı batık evleri, ağaçları, cami minareleri, eski kale ve saray kalıntıları, su altında ve altında görülebilen diğer tarihi eserlerdir. Ayrıca Halfeti Baraj Gölü üzerindeki 135 metrelik uzun asma köprüden eşsiz manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz.


Halfeti'de ne yenir derseniz; göl çevresinde yöresel yemeklerin tadına bakabileceğiniz küçük lokantalar var, özellikle patlıcanlı Halfeti kebabı veya Sabut balık ızgarası tatmanız gereken ünlü yemekleridir.

Köyün etrafındaki çay bahçelerinde veya 200 yıllık Kanneci Konağı'nda Türk çayının veya kahvesinin tadını çıkarabilirsiniz. Halfeti'de gezilebilecek yerler arasında bazı ilginç köyler de var. Bunlar; Savasan (veya Batıkköy) köyü, Rumkale ve Beresul'dur.

Halfeti yakınlarındaki Gaziantep şehrini ve Zeugma bölgesini de ziyaret edebilirsiniz.


Savaşan Koy'un yarı batık minaresi, Halfeti'nin en ikonik görüntülerinden biridir.

Pek çok ziyaretçi, bölgenin diğer önemli manzarasını gördükten sonra şehre geliyor. Asurlular tarafından inşa edilen ve daha sonra Orta Çağ'da kullanılan eski bir kale olan Rumkale de görmeniz gereken yerlerden. Bir zamanlar Ermeni patriğinin de makamı olan Rumkale, Memluklar, Selçuklular ve son olarak da Osmanlılar tarafından fethedilmiştir.


Halfeti tarihi ve mimari değerinin yanı sıra siyah gülleriyle de ünlüdür. Bu son derece nadir güller, bölgenin benzersiz toprak koşulları ve Fırat Nehri'nden türetilen yer altı suyunun pH seviyeleri nedeniyle yazın az sayıda ve yalnızca Halfeti'de görülür. Güller ilkbaharda koyu kırmızı görünür ancak yaz geldiğinde siyaha döner ve eski Halfeti'nin sular altında kalması nedeniyle neredeyse tükenmiştir.

Leave A Reply

[post_ad]

Keyftur

[name=Keyftur] [img=https://pbs.twimg.com/profile_images/1496471933013139465/hUokJ98b_400x400.jpg] [description=Tatilinizin, sizin en değerli anınız olduğunun bilincinde olup bunun için en tecrübeli ekibimiz ile sizlere hizmet vermekteyiz.] (instagram=http://www.instagram.com/keyftur) (facebook=http://www.facebook.com/keyftur) (twitter=http://www.twitter.com/keyftur)